Comedor El Fuego

Project Comedor El Fuego

In 2008 zette El Fuego een comedor (eetkamerrestaurant) neer in een sloppenwijk in Ayacucho. Dagelijks krijgen 150 kinderen een gezonde warme maaltijd. Deze groep bestaat uit 130 kinderen, die een kleine bijdrage betalen. Daarnaast komen er nog 20 kinderen uit hele arme gezinnen.

Voor het bereiden van de maaltijden heeft El Fuego zes werkloze vrouwen opgeleid tot volleerde kokkinnen. Naast het bereiden van de maaltijden zorgen zij ook voor de inkoop, voorraadbeheer en administratie. Ook het verzorgen van cateringopdrachten behoort tot hun taak. De catering is nodig om de comedor rendabel te maken. Tot nu toe zijn er opdrachten binnengehaald bij diverse bedrijven, maar dat is niet voldoende. In 2011 moet daar meer aandacht aan besteed worden.

Doel

Met dit project bereikt El Fuego twee doelen: de verbetering van de leefomstandigheden van de kinderen én werkgelegenheid en opleiding voor de vrouwelijke werknemers. Het is de bedoeling dat deze vrouwen in de toekomst de comedor zelfstandig runnen en daardoor in staat zijn hun eigen gezin te kunnen blijven onderhouden.

Bezoek aan het project

Judith Wiegant bracht in oktober 2010 een bezoek aan dit project. Zij was bijzonder tevreden over de situatie die ze daar aantrof. De zes kokkinnen runnen ‘hun’ comedor met veel enthousiasme. De vrouwen zijn zeer goed op elkaar ingespeeld, de hygiëne voldoet aan alle eisen en de werksfeer is uitstekend.

Toekomst

Naast het koken van de maaltijden verzorgen de vrouwen ook cateringopdrachten bij lokale bedrijven om extra inkomsten te genereren. In 2011 zullen we ruime aandacht besteden aan de vermeerdering van deze cateringopdrachten. Dit is noodzakelijk voor de verzelfstandiging van dit project. We gaan meer reclame maken voor cateringopdrachten. Er worden flyers en kaartjes gedrukt die we vervolgens zullen verspreiden.

Ook schaffen we een aardappelschilmachine aan. Dat scheelt de kokkinnen per week 10 arbeidsuren. Die tijd kunnen ze gebruiken voor cateringopdrachten en het maken van geschilde aardappelen. Deze ‘papas fritas’ worden verkocht als halffabricaat aan restaurants in Ayacucho.

Eind 2010 heeft El Fuego een waterzuiveringsinstallatie aangeschaft. Het daarmee verkregen schone drinkwater kan in kleine flessen verkocht worden aan de bevolking. Daarnaast besparen we veel duur gas, aangezien het drinkwater voor eigen gebruik niet meer gekookt hoeft te worden.

El Fuego blijft dit project financieel ondersteunen totdat de comedor op eigen krachten kan draaien. Dat zal waarschijnlijk nog twee jaar duren.

Voor meer informatie zie ons jaarverslag.

Fotoalbum Comedor El Fuego

Bekijk hier het fotoalbum van Project Comedor El Fuego in Ayacucho. De foto’s zijn door de projectcoördinatoren gemaakt tijdens bezoeken in 2009 en 2010.

Projecten op de kaart

Bekijk in Google Maps de locatie van de projecten Comedor El Fuego in Ayacucho, Comedor San Ignacio in Arequipa en ons project in Cusco.

Links   |  Proclaimer     © El Fuego | Ontwerp JAEF