Karen’s blog. Winkelen op zijn Peruaans…

Na mijn bezoek aan Ayacucho ben ik een paar dagen in Lima geweest, om te kijken of ik daar een grote slag kon slaan met het inslaan van materiaal voor de comedor. Of in ieder geval de grote, duurdere dingen zoals pannen en een fornuis. Het bleek uiteindelijk, als je de transportkosten meerekent, niet veel goedkoper (zoniet duurder) te zijn dan hier in Arequipa. Ik koop dus alles gewoon lekker hier “thuis” in Arequipa. Maar winkelen op zijn Peruaans is anders dan winkelen in Nederland….

Niks naar de Gamma voor de vloertegels en de verf, naar het Kruidvat voor pleisters, verband en paracetamol, of naar de Marskramer voor bezems, druiprekken, emmers.

Nee, het gaat er hier heel anders aan toe. Laat ik als voorbeeld de apotheek nemen: een lijstje met 16 spullen erop, zoals verband, pleisters, jodium, paracetamol etc. Gistermiddag ben ik na de lunch begonnen met het aflopen van verschillende “botica’s”, in totaal ben ik naar 7 verschillende geweest, om te kijken wat elk item afzonderlijk kost bij elk van deze 7 botica’s. Daarna is het een kwestie van vergelijken van prijzen en bekijken wat waar het goedkoopste is. (als voorbeeld; een doosje met 100 pleisters kost in de ene winkel S/4,00 en in een andere wel S/10,00. Grote verschillen dus!!) Uiteindelijk ben ik naar 4 verschillende botica’s geweest om alle spullen te kopen.

Dit gaat voor alle inkopen op deze manier, dus jullie begrijpen dat dit wel even wat tijd en geduld kost. Gelukkig liggen alle winkels met eenzelfde materiaal bij elkaar in de buurt. Zo is er een straat met alleen maar winkels met plasticwaar zoals druiprekken, “tupperware” bakjes en meer van dit soort spul. In een andere straat vind je dan weer de winkels met alle potten en pannen etc etc etc. (Hoe dit dan werkt met concurrentie etc, begrijp ik ook niet helemaal, maar het lijkt te werken.) Gelukkig kan je schoonmaakmiddelen net zo goed in de supermarkt kopen, dat is lekker bekend en vertrouwd… ;-)

Maar het is heel erg leuk om te doen, hoor. De mensen zijn erg nieuwsgierig en willen weten wat een “gringa” nou in hemelsnaam moet met 5 pannen van 30, 40 en 50 liter, of met opbergbakken van 75 liter. (en geef ze eens ongelijk!!!) Als ik dan vertel waarvoor het is, blijken de meeste mensen Circa te kennen. Zo kwam ik vandaag in een plasticwinkel aan de praat met een meisje, die in een van de huizen van Circa heeft gewoond, leuk dus. Ik wil dan meteen van alles weten, zoals of er goed voor ze gezorgd wordt en hoe ze voorbereid worden op het leven “buiten”, maar dat vind ik dan toch weer iets te vrijpostig.

Verder gaat de werknemers ook hard door met hun klussen. Zo heeft Pedro de keukenkastjes af en opgehangen en hij is nu bezig met de banken en tafels. Helaas gaat niet alles zo voorspoedig als gehoopt.. Voor vertrek uit Nederland was me verteld dat er stromend water aanwezig is. Er is inderdaad stromend water in de school, maar de keuken is hier niet op aangesloten. Op zich geen groot probleem, zou je denken; aansluiten op de al bestaande leidingen. Helaas weet niemand precies hoe de leidingen lopen.. Maar Señor Chino (onze schilder en waterleidingenlegger) heeft me verzekerd dat het allemaal op tijd afkomt. Hier ga ik dus maar vanuit! Het is een lang verhaal geworden, dus ik hou het hier bij! Tot een volgende blog, liefs Karen

This entry was posted in arequipa. Bookmark the permalink.
 

Fotoalbum Comedor San Ignacio in Arequipa

Bekijk hier het fotoalbum van ons project in Arequipa. De foto’s zijn door de projectcoördinatoren gemaakt tijdens bezoeken in 2009 en 2010.


Projecten op de kaart

Bekijk in Google Maps de locatie van de projecten Comedor El Fuego in Ayacucho, Comedor San Ignacio in Arequipa en ons project in Cusco.

Links   |  Proclaimer     © El Fuego | Ontwerp JAEF