Bezoek Judith aan Comedor El Fuego

Judith Wiegant bracht in oktober 2010 een bezoek aan ons project Comedor El Fuego in Ayacucho. Op het vliegveld werd zij met open armen ontvangen door het hele Peruaanse team.
Al de eerste dag merkte Judith dat de sfeer van het team onderling optimaal is. De vrouwen zijn erg goed op elkaar ingespeeld, de werkzaamheden worden snel en efficiënt verricht. Zij voelen zich verantwoordelijk voor ‘hun’ Comedor. En lokaal genieten zij aanzien omdat zij een bedrijf runnen en kinderen van een gezonde maaltijd voorzien.

Geld nodig voor matrassen

Judith bezocht de vrouwen ook thuis. Het is te merken dat hun levenstandaard vooruit gaat. De vrouwen wonen in adobe huisjes (kleiachtig materiaal), en sommigen hebben al een stenen muur kunnen bouwen. Hun kinderen zien er gezond uit. Alleen in de slaapkamers ontdekte Judith dat de matrassen totaal versleten zijn en er bij sommigen zelfs matrassen ontbreken. Reden genoeg om een mini matrassenproject op te starten.
Wij hebben hiervoor € 2.000 nodig. Iedere medewerker van de comedor krijgt de mogelijkheid maximaal vier nieuwe matrassen te bestellen. Zelf betalen zij 20% van de kosten met als doel het gevoel van onafhankelijkheid en eigenwaarde te behouden.

Ook bracht Judith een bezoek aan de organisaties die catering afnemen bij de comedor. Zij zijn zeer tevreden zijn over de kwaliteit en geven daarom steeds meer opdrachten.

Financiën
Ten slotte bekeek en controleerde Judith de boekhouding en nam verschillende steekproeven. Er was geen fout te ontdekken!
De comedor kost per maand ca € 2.500. De inkomsten bedragen op dit moment € 800. Het is de bedoeling dat vóór eind 2011 de inkomsten verhoogd zijn naar
€ 1.600 (2/3 deel van de kosten). Dat is mogelijk door meer cateringopdrachten binnen te halen en door halffabricaten te gaan leveren.

Om dit te realiseren zijn drie maatregelen nodig:

  1. Het aanschaffen van een aardappelmachine (geschat op € 2.000). Per week scheelt dat 10 arbeidsuren. Die uren kunnen de vrouwen gebruiken voor extra cateringopdrachten. Daarnaast kunnen ze extra aardappels schillen voor ‘papas fritas’ die geleverd kunnen worden aan diverse restaurants in de omgeving.
  2. Het aanschaffen van een waterzuiveringsinstallatie (ca € 500), die aangesloten kan worden op de waterkraan. Dat scheelt arbeid en energiekosten. Nu koken de vrouwen 50-70 liter water per dag op het peperdure gas.
  3. Reclame maken voor cateringopdrachten. Er worden flyers en kaartjes gedrukt die projectleider Hugo zal verspreiden.

Wij hopen dit geld via donaties binnen te krijgen en daarmee de Comedor te kunnen blijven ondersteunen

This entry was posted in ayacucho. Bookmark the permalink.
 

Fotoalbum Comedor El Fuego

Bekijk hier het fotoalbum van Project Comedor El Fuego in Ayacucho. De foto’s zijn door de projectcoördinatoren gemaakt tijdens bezoeken in 2009 en 2010.

Projecten op de kaart

Bekijk in Google Maps de locatie van de projecten Comedor El Fuego in Ayacucho, Comedor San Ignacio in Arequipa en ons project in Cusco.

Links   |  Proclaimer     © El Fuego | Ontwerp JAEF